Kuchnie świata

Kuchnia peruwiańska: „el pollo a la brasa” (pieczony kurczak z przyprawami)

Kuchnia peruwiańska: „el pollo a la brasa” (pieczony kurczak z przyprawami)

Najpopularniejsze danie w Peru

„Pollo a la brasa” jest najczęściej spożywanym daniem w Peru ze względu na jego soczysty smak, różnorodność prezentacji i ekonomiczne ceny w stosunku do innych peruwiańskich potraw.

Czym to właściwie jest?

„Pollo a la brasa” to danie polegające na ugotowaniu pieczonego kurczaka na węglu drzewnym, drewnie lub gazie w systemie obrotowym. Jest uważana za typową potrawę peruwiańskiej gastronomii i jedną z najczęściej spożywanych, poza „ceviche” (ryba gotowana z cytryną) i chifa (mieszanka peruwiańskiego i chińskiego jedzenia).
W Peru jest około 13 000 sklepów z drobiem i spożywa się średnio 130 milionów kurczaków rocznie, jest też „El Pollo a la Brasa” obchodzone co roku 21 lipca.

Odrobinę historii

Według niektórych mediów pochodzenie tej peruwiańskiej potrawy sięga 1949 roku, po II wojnie światowej do Peru przybył na stałe obywatel Szwajcarii Roger Schuller. Mając na celu nabycie farmy drobiu na pobyt w tym kraju, zaczął następnie gotować te ptaki „na grillu”, aby sprzedawać je publiczności. Jednak ten tryb był bardzo powolny i nie nadawał się do gotowania w dużych ilościach.
Wiedząc, że jest znaczna liczba nabywców kurczaków, Pan Roger zaczął je sprzedawać , ale już ugotowane i przyprawione.
Otworzył zakład, aby sprzedawać te gotowane ptaki i chociaż obcokrajowiec miał duże oczekiwania wobec swojego biznesu, nie prosperował tak, jak sobie wyobrażał, ponieważ nie mógł ugotować wielu ptaków naraz.
Wtedy to cudzoziemiec i jeden z jego przyjaciół zaprojektowali nowy system gotowania drobiu w sposób szybszy i wydajniejszy, za pomocą zestawu prętów obracających się wewnątrz pieca, i zaczął wykorzystywać swoje ptaki do organizowania w nim grilla. lokale, które znajdowały się w Chaclacayo-Peru.
Szwajcarski przedsiębiorca musiał dokonać kilku modyfikacji maszyn do gotowania ptaków, aby przyspieszyć prędkość, opierając się na szwajcarskim projekcie Franza Ulricha i dzięki temu wkładowi powstał model piekarnika, który mógł być kojarzony z układem słonecznym. W tym piekarniku można było umieścić sześć prętów obracających się w obie strony, co pozwalało na jednoczesne pieczenie większej liczby ptaków.
W ten sposób farma pana Rogera Schullera (zwana „Niebieską Farmą”) przestała być znana jako ferma drobiu, a zaczęła być rozpoznawana jako restauracja drobiowa z tym szczególnym rodzajem gotowania.
Z biegiem lat dodawano porcję frytek i sałatki. Pyszne danie zaczęło rozchodzić się po całym kraju. Obecnie „Pollo a la brasa” jest uznawany za Dziedzictwo Kulturowe Narodu Peruwiańskiego.
Obecnie typ peruwiańskiej restauracji, w której sprzedaje się wyłącznie ten rodzaj dania, nazywa się „Pollería”.

Danie to stało się tak popularne w Peru, że „Pollería” można znaleźć nawet w najmniejszych miejscowościach Peru, a także w peruwiańskich restauracjach zlokalizowanych w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i niemal na całym kontynencie europejskim. Peruwiańczycy kochają ten przysmak, któy jest stałym gościem podczas świąt lub też po porastu każdego pospolitego dnia, podobnie jak w naszym kraju pierogi czy ziemniaki z schabowym.

Udostępnij

O autorze