Twoja kuchnia

Porady dotyczące higieny żywności

Porady dotyczące higieny żywności

Jedną z najczęstszych chorób współcześnie jest zatrucie pokarmowe. Zaczyna się od łagodnego dyskomfortu kilka godzin po jedzeniu i przechodzi w zagrażający życiu epizod wymagający hospitalizacji.

Porady dotyczące higieny żywności

Większość ludzi używa ręczników kuchennych, ścierek i szczotek do naczyń, desek do krojenia, zlewozmywaków, drzwi, szuflad i uchwytów lodówek. Są to wspólne miejsca, w których rozwijają się bakterie.

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zatrucia pokarmowego, ważne jest regularne mycie rąk i innych części ciała podczas przygotowywania posiłków. Niektóre proste rzeczy, które możesz zrobić, to mycie surowych owoców i warzyw przed ich ugotowaniem oraz upewnienie się, że przybory kuchenne są umyte.

Podczas mycia owoców w domu zawsze pamiętaj, aby umyć je natychmiast po przejściu przez rynek. Obejmuje to wszystkie warzywa z wyjątkiem fasoli szparagowej i pędów bambusa. Inne mniej znane przedmioty, które należy myć, to liście i łupiny bananów, zarówno ze stosu owoców, jak i stosu w sklepie spożywczym.

Ludzie często zapominają umyć ręce po kontakcie z surowym drobiem, który mógł zostać skażony, lub czymkolwiek innym, co miało z nim kontakt. Prowadzi to do zatrucia pokarmowego, podczas gdy mięso nadal nadaje się do spożycia.

Oznacz swoje noże i upewnij się, że nie będą dotykać surowego drobiu. Jeśli tak, upewnij się, że umyjesz je przed ponownym użyciem, aby uniknąć kontaktu brudnych pozostałości drobiu z powierzchnią narzędzi.

Częstym nawykiem ludzi jest mycie rąk po skorzystaniu z toalety. Ale powinieneś upewnić się, że robisz to właściwie, myjąc ręce mydłem i wodą, zwykle tyłem do kranu, gdy woda płynie.

Trzymaj osobny zapas ręczników papierowych i ściereczek do naczyń, które można wyrzucić, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.

Brak blatów kuchennych do wyczyszczenia to niewidoczny problem. Skutecznym rozwiązaniem jest płyn dezynfekujący, który można stosować przed i po ugotowaniu posiłku. Podczas korzystania z tych roztworów ważne jest, aby w jak największym stopniu unikać kontaktu ze skórą i oczami.

Produkty łatwo psujące się, takie jak żywność, przyprawy, sosy, dżemy i galaretki należy zawsze przechowywać w lodówce.

Gdy przynosisz ze sklepu do domu indyka, kurczaka lub inne ptaki, zanurz je w lodowatej wodzie. Schłodź je tak szybko, jak to możliwe. Gotuj je, kiedy tylko jest to możliwe.

Delikatnie umyj jajka w lodowatej wodzie przed włożeniem ich do lodówki. Nie są sterylne i powinieneś o tym wiedzieć, nawet jeśli pochodzą z kurnika.

Zapytaj w lokalnym sklepie mięsnym, jakiego mięsa używają i poproś ich o zmielenie świeżego mięsa.

Aby upewnić się, że przestrzegasz bezpiecznych procedur gotowania mięsa, zawsze używaj termometru do mięsa i gotuj wszystkie mięsa do odpowiedniej temperatury. To zabije wszelkie bakterie, które mogą być obecne.

Zlew powinien być często opróżniany, a kurczaków nie należy umieszczać w pobliżu zlewu. Bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne, dlatego należy pamiętać, że zlewozmywak może wymagać sterylizacji, nawet jeśli naczynia nie są do tego przeznaczone.

Regularne mycie rąk zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia problemów skórnych i chorób. Polecam mycie rąk mydłem i bieżącą wodą, a nawet stosowanie środka dezynfekującego do rąk.

Jak we wszystkim, planowanie zakupów spożywczych jest kluczowe. Jeśli wcześniej sporządzisz listę, będziesz dokładnie wiedzieć, co kupić i gdzie to kupić, abyś mógł zaraz po tym wrócić do domu.

Jeśli nie jesteś pewien, czy jakiś produkt spożywczy pachnie dobrze, czy nie, nie kupuj tego.

Udostępnij

O autorze